Arhitect, investitor străin în România - un interviu „altfel”

Arhitect, investitor străin în România – un interviu „altfel”

Continuăm seria interviurilor, iar de această dată am ca invitat un investitor de origine italiană.

Din păcate, nu îi pot dezvălui identitatea, deoarece aceasta a fost dorința dumnealui, dar și legea confidențialității este destul de strictă în această privință, așadar sunt nevoită s-o respect.

Cu toate aceste mici impedimente, domnul A. a răspuns deschis la întrebările mele. 

Așadar, pentru mine este o ocazie, prin acest interviu, să vă prezint modul în care investitorii străini privesc țara noastră și pe noi, românii, deoarece domnul A. a locuit și a investit și în România.

Intro

Domnul A., după cum mi-a povestit, nu este doar un cetățean italian, ci este un „călător” în al cărui ADN se regăsesc gene dintre cele mai diverse.

Strămoși de origine arabă și spaniolă, copil născut din dragostea dintre un sard și o salentină, ce au ales Piemonte pentru o viață mai bună.

Jumătate sard, jumătate salentin, născut și crescut într-un mic orășel piemontez, domnul A. a început să călătorească și să vadă lumea datorită și prin profesia lui. 

Întreaga Italie a fost străbătută de acesta, deoarece profesia de arhitect i-a oferit această șansă și nu s-a oprit doar aici.

Arhitectura este sculptură locuită - Constantin Brancusi
Arhitectura este sculptură locuită – Constantin Brancusi

Din curiozitate și dorință de cunoaștere, a vizitat mai apoi Franța, Elveția, Monte Carlo, Austria, Cehia, Slovacia, Republica Moldova, ajungând chiar și în Egipt, ca mai apoi să se stabilească, pentru un timp, în România.

Mai departe îl las pe domnul A. să ne povestească…

De ce ar alege un investitor străin, România?

Pentru că România este un loc care oferă oportunități și posibilități pe care alte țări deja le-au folosit, piețele acestora, fiind deja saturate.

De ce ați ales să investiți în România?

Nu am știut nimic despre România până când nu am fost trimis de firma pentru care lucrez. Am început să cunosc țara, cultura, limba, mentalitatea plimbându-mă peste tot și de acolo am descoperit că este o țară ce merită investiția.

Cât de greu a fost să învățați limba?

Nu a fost greu fiind vorba despre o limbă neo-latină. Problema mai mare a fost la sunet. Dar când m-am obișnuit, nu am mai avut probleme.

Nu vorbesc bine limba română, dar consider că o înțeleg destul de bine. Ar fi fost imposibil să mă descurc profesional și în afaceri fără să cunosc cel mai important instrument al unei țări străine.

Cum ați fost primit de către români, fiind nu doar străin ci și italian? Vă întreb pentru că se cunosc etichetele puse, reciproc, de către cele două țări, una celeilalte.

La modul general, am fost primit bine. Trebuie să recunosc că o primire mai călduroasă am primit-o din partea femeilor, însă. 🙂

Au avut femeile alte motive în a se comporta diferit? De exemplu, pentru potențialul financiar?

Depinde! Lucrurile au fost diferite de la persoană la persoană. Dar, dacă am vorbi în procente, pot rezuma că 70% dintre femei au arătat interes pentru oportunitatea ce li se oferea, iar 30% au fost femei ce m-au apreciat pentru ceea ce sunt, pentru felul în care gândesc, mă comport etc.

În momentul de față, care crezi că este cel mai bun domeniu pentru investiții, în România?

România este o țară mare care oferă atât de multe posibilități în toate domeniile, de aceea nu consider că există un domeniu mai ofertant decât un altul. Totul depinde de modul în care lucrezi. Noi trăim într-o lume globalizată unde majoritatea producției este fabricată în China, Coreea, Thailanda etc., adică în țările unde manopera este mai ieftină.

Sunt un învestitor mai bun pentru că sunt un om de afaceri şi, de asemenea, sunt un om de afaceri mai bun pentru că nu sunt un învestitor - Warren Buffett
Sunt un învestitor mai bun pentru că sunt un om de afaceri şi, de asemenea, sunt un om de afaceri mai bun pentru că nu sunt un învestitor – Warren Buffett

În Europa, de fapt, a rămas agricultura, producția de calitate. Mai sunt și serviciile și tot ce ține de domeniile auxiliare.

Acum au început și în țări precum India să se facă inginerie și alte domenii conexe și atunci țările din sud-estul Europei au devenit în anumite domenii și mai scumpe decât India.

Așadar este nevoie de identificarea unui domeniu, unde, primordială să fie calitatea sau o specializare care nu poate fi făcută în celelalte țări. Plus celelalte servicii legate de domeniile principale.

În plus, acum, în România este și dificil sa găsești figuri profesionale de orice nivel deoarece majoritatea au plecat să muncească peste graniță.

Considerați că există puncte comune între Italia și România?

În afară de istorie, de limbă, faptul că Italia este una dintre țările mai importante de schimburi comerciale cu România, înseamnă ceva, nu?

Ce anume?

Chiar dacă trecutul celor două țări a fost diferit, totuși, consider că există o bază comună.

În primul rând, limba este similară având aceleași rădăcini lingvistice. După aceea, aș putea numi birocrația ce există în ambele țări. Urmează baza religiei, indiferent că voi sunteți ortodocși iar noi catolici, în general se aseamănă. Cred că pot menționa și tradițiile, pe care le consider, din anumite puncte de vedere, similare.

Considerați că ar putea dispărea eticheta pusă de italieni, nouă, românilor?

Așa cum românii cred că Italia este țara minunilor, locul unde totul poate deveni realitate și există posibilitatea de a te îmbogăți repede și ușor și unde consideră că italienii sunt dispuși să arunce banii degeaba, la fel de greșit este și punctul de vedere al italienilor despre sau atunci când cunosc românii.

Trebuie însă să aibă răbdare și să-i cunoască în profunzime pentru a înțelege cum sunt aceștia, în realitate.

Există, însă, disponibilitate din partea voastră, a italienilor, de a ne cunoaște așa cum suntem?

Da, eu cred că există, dar este nevoie de timp și de un comportament diferit sau poate chiar de altă categorie de români veniți în Italia, decât cea care a fost inițial.

Câteva cuvinte despre dumneavoastră, cuvinte ce considerați că vă definesc!

Trebuie să recunosc că am un caracter destul de dificil, dar asta din cauza a numeroase țepe pe care le-am luat de-a lungul vieții. De aceea, acum, înainte de a face un pas, cercetez, încerc să văd dincolo de cuvinte, fapte și oameni și sunt mult mai precaut.

Dar am, de asemenea, o fire deschisă atâta timp cât nu sunt afectat personal.

Mai sunt și foarte greu de convins, atâta timp cât nu mi se pot prezenta argumente solide sau dacă instinctul îmi șoptește că ceva nu este în regulă.

Ce mai pot spune despre mine este faptul că sunt un om rațional dar căruia nu-i lipsește fantezia și imaginația, atât profesional cât și-n viața de zi cu zi.

Ați alege România ca țară adoptivă?

Am locuit câțiva ani în România și nu am avut nici un fel de problemă, iar dacă, pe viitor, îmi va oferi condiții pentru construirea unei vieți decente, da sunt deschis.

Cât de mult v-a ajutat profesia de arhitect, din punct de vedere profesional, pe parcursul vieții?

Cu siguranță m-a ajutat foarte mult faptul că sunt arhitect.

„Dialogul dintre client si arhitect este o conversatie cat se poate de intima, intrucat atunci cand vorbesti despe construirea unei case, vorbesti despre vise.”Robert A. M. Stern

Arhitectura, așa cum se învață în Italia, oferă baze pentru aproape orice meserie pentru că în cadrul facultății înveți matematică, inginerie, fizică și domenii conexe și chiar și o bază economică.

Vă mulțumesc foarte mult pentru disponibilitatea, sinceritatea și timpul acordat!

*

Un interviu diferit, altfel, pentru că la final, exact aceasta a fost ideea noii categorii de interviuri.

Diversitate, dialog, sfaturi, păreri de la oameni din diferite domenii pentru a ne oferi posibilitatea de a vedea lumea, societatea din cât mai multe unghiuri…

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.