Oprește-te Timpule în loc și rotește-ți acele ceasului în sens invers pentru a mai fi, din nou, Copil!

Oprește-te Timpule în loc și rotește-ți acele ceasului în sens invers pentru a mai fi, din nou, Copil!

Șterge-mi lacrima maturității de pe obrajii ce au uitat să mai fie îmbujorați doar de joc și joacă și adu-mi înapoi lacrimile simple ale copilăriei. Lacrimi ce se porneau a curge năvalnic precum ploile de vară, pentru ca mai apoi din ele să nască cel mai frumos și sincer curcubeu, zâmbetul de copil!

Copilărie, dragă și dulce copilărie! Locul și timpul în care totul era posibil. Era îndeajuns să ne împreunăm mânuțele, să închidem ochii, iar credința de nestrămutat din sufletele noastre pure de copii, să împlinească dorințele.

Și m-am jucat în copilărie, m-am jucat mult și neobosită. Și da, mă joc și acum chiar dacă sunt adult! Nu vreau să rup acele fire subțiri ce încă îmi permit să păstrez în suflet acel ceva, ceva-ul care nu lasă sufletul să îmbătrânească. Este acel sentiment pe care îl definește atât de frumos, Constantin Brâncuşi – „Când nu mai eşti copil, ai murit de mult!”

*

Am fost copilul generației de după Revoluție și cred că printre ultimele generații ce și-au trăit cu adevărat copilăria. Și nu aș schimba acest lucru pentru nimic în lume, iar dacă aș avea un copil aș încerca din răsputeri să-l învăț ce înseamnă a fi copil, ce înseamnă să te bucuri de această vârstă… ce înseamnă Fericirea cu adevărat!

**

Într-o lume a tehnologiei, într-o lume în care cei mici uită să se mai joace, să mai comunice cu adevărat, într-o lume în care uită că, de fapt… EI sunt COPIII, am descoperit o bucățică de magie. Am descoperit pe cineva care militează pentru Copilărie, pentru joc și joacă, indiferent de vârstă, CUTIA.RO.

Născută în 2006 prin participarea la un concurs de joc și joacă, CUTIA.RO ne dovedește că putem reînvia copilăria și în același timp putem să o redăm și celor mici. Prin jocurile lor, oamenii devin fără vârstă, copiii uită de calculator, de telefon, de tabletă și încep să se joace cu adevărat. Jocurile lor, jocuri de societate/board games, au readus laolaltă generațiile, au desființat prejudecățile, au dovedit și dovedesc în fiecare zi că Da, este posibil, este normal să ne și jucăm.

***

Fiind pasionată de jocurile de strategie am fost curioasă să caut astfel de jocuri, dar care să nu fie pentru PC.

Și da, am descoperit că magica cutiuță, conține pe site-ul ei și astfel de jocuri. Nu mă pot abține să nu vă detaliez două dintre acestea, care pe mine m-au cucerit numai la vederea graficii de pe cartonașele de joc. Este vorba despre Carcassonne și Stone Age.

c1c6ac3483165ce8a56e4e37c2b4cadc7ea0e490-carcassonne-game-boxCarcassonne este lansat în anul 2000, dar într-un timp foarte scurt ajunge să câștige aprecierea criticilor din domeniu. Datorită acestora, ajunge să obțină, după doar un an de existență, distincția de Jocul Anului.

Dar prin ce a cucerit atât de repede publicul?

În primul rând este captivant, este mereu în continuă dezvoltare, dar în același timp are reguli simple de joc.

Acțiunea se desfășoară în orașul francez, Carcassonne, ce dezvăluie un fascinant peisaj medieval. Doar aici poți întâlni orașe fortificate, mânăstiri și câmpuri întinse. Dacă mai ești și pasionat de istoria medievală, poți construi povești uimitoare.

Ce trebuie să faci tu ca jucător?

Cu ajutorul cartonașelor trebuie să construiești orașe, mânăstiri, peisaje.

Pentru că nu poți face toate aceste lucruri de unul singur, ți se oferă 7 supuși pe care tu îi poți investi în ce roluri vrei: hoți, țărani, călugări sau cavaleri. Fiecare dintre aceștia îți pot aduce puncte, în funcție de cum îi plasezi. Totul depinde, însă, de viziunea, planificarea și perspicacitatea ta de jucător.

da9610373784fd5ef88ce25919ac49b37e7b264e-carcassonne-big-box-components

7cbe24d1f8fe6e401325815b950e99351b7708a5-carcassonne-big-box-game-box (1)Datorită succesului avut, în 2017 a apărut și versiunea Carcassonne Big Box unde jocul de bază este combinat cu unsprezece extensii, precum Râul, Abatele, Hanuri și catedrale, Negustori și constructori, Aparate de zbor, Depeșe, Bacuri, Minele de aur, Magicianul și vrăjitoarea, Haiducii, Cercuri în lan. În noua variantă ai peste 150 de cartonașe de joc și șapte tipuri de meepleși.

Va câștiga jucătorul ce și-a construit cel mai variat teritoriu.

Jocul este adresat copiilor cu vârsta minimă de 7 ani. Numărul de jucători este de la 2 la 5 persoane, iar durata jocului este de aproximativ 30-45 de minute.

Este un joc captivant pe care, vă invit, cu drag, să-l jucați și să-l exploatați.

c56048600a0b2e1be06d4ee6190e658a4b526073-stone-age-game-boxCel de-al doilea joc este Stone Age, de asemenea un joc de strategie, care ne invită să retrăim istoria, de la începuturi și să ne cioplim în piatră, victoriile!

Aici, TU, jucătorule, vei fi în rolul omului de la începutul timpurilor. Va trebui să înveți cum să supraviețuiești, cum să-ți construiești unelte și arme, cum să aduni resurse, cum să pui bazele unei civilizații.

– Captivant, nu?

Deoarece există un număr limitat de spații pe tabla de joc, trebuie să fii un bun strateg pentru a le cuceri. De asemenea, trebuie să găsești echilibrul între război și pace, de a nu-ți lăsa niciodată poporul fără mâncare, de a fi un conducător drept și înțelept pentru a conduce civilizația spre progres, spre evoluție și o viață mai bună.

Jocul poate fi jucat de 2 până la 4 jucători. Vârsta minimă este cea de 10 ani. Durata jocului poate fi de la 60 la 90 de minute.

Nu-ți rămâne decât să iei loc la masa de joc și să dovedești că ești un bun strateg!

****

Însă pe CUTIA.RO nu vei găsi doar jocuri de strategie!

Vei găsi și jocuri de logică, jocuri de familie, precum Axio, jocuri de petrecere, puzzle etc.

Dacă ți-am reînviat nostalgia, dacă te-am făcut curios ori poate dacă ți-am dat o idee pentru cadourile de Crăciun, nu-ți rămâne decât să accesezi site-ul celor de la CUTIA.RO și să aprofundezi căutarea în lumea magică a jocurilor.

Haideți să ne amintim cu toții de copilărie și să începem să-i învățăm și pe micuții de astăzi, ce înseamnă a fi COPIL!

 „Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adîncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe , de perfecțiune.” (Francesco Orestano)

Articol scris pentru cea de-a 28-a probă, extra-concurs, din cadrul competiției Superblog 2018.

Surse:

https://cutia.ro

https://www.facebook.com/cutia.ro/

https://cutia.ro/jocuri/carcassonne.html

https://cutia.ro/jocuri/carcassonne-big-box.html

https://cutia.ro/jocuri/carcassonne/carcassonne-rules-RO.pdf

https://cutia.ro/jocuri/stone-age.html

https://cutia.ro/jocuri/stone-age/Stone_Age-rules-RO.pdf

https://www.emag.ro/joc-de-societate-axio-bg-219475/pd/D9PT34BBM/

citate despre copilarie – laurențiumihai.ro

imagine cover – pixabay

530267_400541809958678_661839560_n

 

Reclame

4 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.