Mirajul străinătății…Italia

Majoritatea romanilor gândesc ca străinătatea poate fi locul in care îți poți îndeplini visurile, așa cum America este considerată „țara tuturor posibilităților”.

Da, este adevărat ca potrivit statisticilor, majoritatea plecată in urma cu 10-15 ani, chiar a reușit sa își facă o viața acolo, însă acum lucrurile s-au schimbat…cel puțin din punctul meu de vedere și bineînțeles, in funcție de țara pe care o alegi pentru a fi „adoptat”.

Eu aleg azi sa vorbesc despre Italia încercând, pe cât posibil, sa prezint ambele „fețe” ale acesteia.

Generalități

Italia, o țara minunata din punct de vedere turistic, cu o istorie bogata fie ca a fost copiata, adaptata sau născută din propriul pântec…

Italia, țara care in urma cu mai mult de un deceniu reprezenta o șansa pentru noi, romanii. O țara dezvoltată, matura, in care legile apărau populația, unde poporul știa sa se facă auzit, unde nivelul de trai era ceea ce noi nu cunoscusem pana in acel moment, unde era Mafia, dar oamenii învățaseră sa trăiască cu ea, fie supunându-se acesteia ori făcând istorie încercând s-o elimine. Monumentele celor care au avut curajul sa se opună, precum Falcone, Borsellino, Libero Grassi, dăinuie astăzi aducându-le aminte celorlalți ca se poate, dar trebuie sa fie uniți pentru a tăia capul Hydrei…

Împreuna cu Spania, Franta, Germania etc., reprezenta o șansa, o oportunitate și pe care desigur, romanul nostru, satul de cenzura, dictatura, „avid” de cunoaștere, plin de speranța, și-a luat valiza cu vise și a plecat intr-acolo!

Însă acum totul este schimbat in aceasta cizma ce a devenit prea strâmta pentru picioarele emigrantilor!

Ei, italienii, trăiesc acum declinul!

Formați dintr-o populație in marea majoritate trecută bine de 50 de ani, de o natalitate care este la final susținută de copiii emigrantilor, etc., își trăiesc agonia cu dinții scoși amenințător la vedere fata de orice umbra de străin ce le calcă țara…

Și noi, romanii suntem răi pentru ca la final, omul prin natura lui este egoist, însă aceștia au reușit sa depășească „standardul”, dacă îl putem numi așa.

Politicienii lor, printre care Salvini și Di Maio, fac eforturi disperate pentru a inchide granițele emigrantilor africani și de a convinge și celelalte state cu ieșire la mare a oferi disponibilitatea de a-i „găzdui”, de a se impune in fata UE pentru a-și recâștiga prestigiul și autonomia vremurilor apuse, nemaiținând cont de acordurile încheiate din diverse considerente!

Încearcă sa schimbe, sa reînvie, sa revoluționeze pentru ca totul se prăbușește precum podurile de la Ancona și Genova, precum cupolele bisericilor din Roma și din alte orașe.

Totul este aici îmbătrânit, învechit, începând de la mentalitatea lor. Mândri pentru ceea ce au fost odată dar nedorind sa deschidă ochii către viitor, poate doar atunci când acest lucru le este impus de către UE.

La parte oscura del’Italia: stigmarizarea romanilor

Romanii in marea majoritate a țărilor sunt stigmatizați, indiferent de motivul pentru care ajung sa aleaga alta țara, indiferent de studii, de experiența…când afirmi ca ești roman deja se ridica sprâncene și îndoiala începe sa pătrundă in inimi.

Dar nu peste tot, normal, nu putem generaliza!

Însă in Italia, eticheta aceasta este din păcate extrem de puternica. Seamănă cu o moștenire, lăsată din tata in fiu, un avertisment de a te feri de rău.

Ok, pe o parte le dau dreptate nedorind însă ca afirmația mea sa fie confundata cu xenofobia, dar in aceste tari au ajuns și persoane care nu ne fac tocmai cinste. Persoane rău intenționate care au crezut ca pentru a reuși trebuie sa furi, sa minți, sa îți vinzi corpul…Spre exemplu, marea majoritate a „fetelor” de pe marginea străzilor de la Milano sunt românce…

Asadar, italienii au fost indreptatiti oarecum sa își formeze o astfel de părere, însă nu au avut și nu au ori poate nu doresc sa facă diferența, sa privească fără prejudecăți împământenite, un roman.

Binecunoscutele badante (menajere) ce lucrează in Italia sunt privite cu invidie și ura, alte tipuri de lucrători întâmpina același comportament de repulsie și neîncredere…

Dar de ce italienii nu vor sa recunoască ca romancele noastre știu sa gătească regește, curățenia lor îți starneste rușinea și teama de a pași pentru a nu „întina”spațiile?

De ce nu doresc sa recunoască ca acolo unde pune mana un roman se cunoaște, ca un roman mânat de nevoi, poate fi și cinstit și poate efectua orice fel de munca in timp ce ei evaluează dacă merita sa decada atât de mult practicând acea meserie?

De ce au apărut si cum s-au înmulțit badantele?

Răspunsul este simplu: pentru ca ei la fel ca si alte „tari civilizate”, nu au „cultura” de a-și lua bătrânii acasă și a-i îngriji. In funcție de posibilități aleg azilul sau o persoana care sa poarte de grija acestora, viața lor nefiind astfel afectată de aceste inconveniente numite Bătrânețe si/sau Boala!

Și aici se poarta favoritismul, pilele, nepotismul, iar un roman ajuns fără „biletul de intrare”, se lovește de multe bariere și are nevoie de ceva ani si foarte mult noroc pentru a demonstra contrariul…

Locurile de munca acum sunt un dezastru inclusiv pentru ei.

Spre exemplu, sudul Italiei trăiește din call center unde poți întâlni pe o strada cel puțin 5 societăți cu aceasta activitate și de asemenea, oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale și de toate rasele, care practica activitatea de operator!

Eu ma întreb cum au viața call center-urile in condițiile in care o persoana este asaltata in fiecare zi de cel puțin 2 companii?!

Aici nu exista un salariu minim pe economie sau contracte ce îți pot oferi un minim de garanție. In mare parte exista contracte de colaborare ce au apărut mai mult in ideea de a stopa măcar puțin munca la negru.

Și exemplele pot fi numeroase…

Puncte forte ale Italiei

Din punct de vedere al sistemului de sănătate sunt însă mult înaintea noastră.

Nu doar investițiile in cercetări medicale, dar și modul de funcționare a spitalelor de stat este diferit, in special in nord, sudul lasă încă de dorit. Cu toate acestea niciunde nu se practica șpaga și rar se întâmpla ca un cetățean italian sa aleagă o alta țara pentru a se vindeca.

Ca se „întâmpla” sa mai fii tratat și diferit din considerentul ca ești străin sau poate ca îți dau elegant, de înțeles, ca trebuie sa îți faci programare in cabinetele lor, ok, dar niciodată nu îți vor solicita bani pentru a fi „atenți” cu tine!

Și cu siguranța exista și alte puncte ce pot fi enumerate ca „bile albe” pentru țara in forma de cizma, dar eu încă nu le-am descoperit!

Nu am menționat partea turistică și culinara pentru ca oricum sunt extrem de cunoscute!

Asadar, „la bella Italia”, cu fiecare zi îmbătrânește mai mult si devine doar o poveste dar ce nu se va putea compara cu trecutul lor glorios…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.