Cugetarea zilei:” La inceput a fost Cuvantul…”

Zi de vacanta… vara cu ploi ce se topesc in spuma marii agitate… rasariturile si apusurile tin socoteala lumii, mereu adaugand si scazand numarul protagonistilor…

Si tot alergandu-mi gandurile in sapte zari, incalecate pe spuma norilor de zi si plutind pe pelerina noptilor, mi-a venit in minte „Cuvantul”

Initial nu mi-am amintit citatul din Biblie:

” La inceput a fost Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El” (Ioan 1- 1,3),

insa m-am gandit la expresia „cine detine informatia, detine puterea!”, iar mintea mea „a identificat-o” ca fiind falsa.

De ce?

Rationamentul meu in acele momente a fost urmatorul:

  • ce este informatia?

Conform DEX, pentru cuvantulinformatiegasim adevarate definitii si explicatii…

  • Perfect, dar acestea din ce sunt alcatuite?

Din Cuvinte

Si atunci, conform rationamentului meu: nu este mai important atunci „Cuvantul”?

Totul este alcatuit din cuvinte, cu cuvintele ne intersectam la orice pas… Puterea, o detine de fapt, cel ce este maestru in „manuirea” cuvintelor. Un singur cuvant iti poate reda speranta sau te poate purta pe culmile disperarii.

Nu ati observat niciodata in romanele clasicilor, iar acum memoria imi sopteste, de exemplu, pe Balzac, in scrisorile operelor lui, ce efect aveau cuvintele? Cum puteau fi acestea ordonate atat in amor cat si in politica?

Doamnele epocii care se exprimau cu atata gratie si pudoare, „ascunzand” in spatele acelor cuvinte ganduri nu tocmai pe potriva celor scrise, iar domnii le raspundeau cu aceeasi galanterie, dar de fapt stiind sa intrevada intentiile acestora? Ce jocuri de culise „asternute” cu atata eleganta si stil pe colile de hartie!

  • Cuvantul poate fi lama de cutit sau balsam.”( în Suferinţele şi strălucirile curtezanelor)

  • „Un cuvânt face cât o idee într-o ţară unde omul este mai atras de eticheta sacului decât de conţinutul lui”. ( în Faimosul Gaudissart)

  • „Există fapte mici în aparenţă, dar care în viaţa sufletească sunt evenimente mari. Într-adevăr, uneori un gest conţine o întreagă dramă, accentul unui cuvânt destramă o întreagă viaţă, indiferenţa unei priviri ucide cea mai fericită iubire.” ( în Femeia la treizeci de ani)

Cele de mai sus sunt doar cateva exemple.

Revenind la citatul biblic, aflam ca inca de la inceputul lumii, Cuvantul a fost primul si era insusi Dumnezeu.

Asadar, cel ce detine puterea ESTE si VA FI cel care va face sa „dantuiasca”, pentru el, cuvintele. Le va „dresa” si va sti sa isi foloseasca „biciul” intelepciunii astfel incat acestea sa nu se intoarca impotriva lui ca niste fiare satule de captivitate. Se va sluji de minte sa le incante si sa le hipnotizeze pentru a-l servi!

 

Surse:

 

Copyright © 2018 Lelia Madalina Iancu

Toate drepturile rezervatehttps://laportileatlantidei.wordpress.com si  https://www.facebook.com/Domerys0411-871759763013499

Toate drepturile de reproducere, integral sau partial, prin orice mijloace, inclusiv stocarea neautorizata in sisteme de cautare sunt rezervate. Reproducerea se poate face doar cu acordul scris al autorului, cu exceptia unor scurte pasaje care pot constitui obiectul recenziilor si prezentarilor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.