Lista arhanghelilor „vindecatori” – Arhanghelul Rafael

3. Arhanghelul Rafael

Daca pe Arhanghelii Mihail si Gavril ii cunosteam de mica, cel putin ca sfinti ce se omagiaza in data de 8 noiembrie, in schimb, despre Arhanghelul Rafael nu stiam foarte multe si eram convinsa ca probabil este unul dintre sfintii Bisericii Catolice.

Dar, pentru ca din anumite motive personale, am inceput sa caut tot mai multe carti si materiale, mi s-au revelat o multime de informatii, inclusiv ca el se intalneste si in Biserica Ortodoxa si are ca zi de sarbatoare, tot data de 8 noiembrie.

Materialele in care l-am descoperit si care m-au determinat si motivat, nu numai sa fac acest blog, dar sa impartasesc si cu alte persoane toate aceste informatii, au fost cartile lui Doreen Virtue printre care Minunile vindecătoare ale Arhanghelului Rafael, mai apoi Cele 12 raze ale arhanghelilor , indrumar scris de catre Dorina Dabija si Nicoleta Matei si multe alte articole ce vorbesc despre acest arhanghel.

Precum si celelalte nume de Arhangheli, si numele Raphael provine din limba ebraica (רָפָאֵל), unde termenul „rapha” inseamna „doctor” sau „vindecator”, si avand semnificatia de “cel care vindeca cu puterea lui Dumnezeu”, “Vindecatorul lui Dumnezeu”,“Vindecatorul divin”,„Dumnezeu este Cel care vindecă”. De asemenea, numele lui se intalneste si in limba araba (إسرافيل, Isrāfīl), cu sensul „Dumnezeule Te rugăm, vindecă”.

Pe Arh. Rafael il gasim in urmatoarele culturi: crestinism, iudaism, islamism, iar potrivit cutumei iudeo-crestina, este arhanghelul care realizeaza toate tipurile de vindecari.

El mai este cunoscut si sub numele de Labbiel, Rafail, Arlaph, fiind de altfel, unul dintre cei trei arhangheli considerati sfinti in prezent, adica de Mihail si Gavril, fiind consacrat si acceptat atat de Biserica Ortodoxa cat si de Biserica Catolica.

Alte denumiri ce fac referinta la el, sunt: Stăpânul vânturilor de seară, Gardianul copacului vieţii din Grădina Edenului, Îngerul Pocăinţei, Îngerul Rugăciunii, Iubirii, Bucuriei şi Luminii, Înger al Providenţei, ce veghează asupra umanităţii.

IngerulRafael
Simbolurile Arhanghelului Rafael

Reprezentare si Simbolism:

Icoanele, frescele sau statuile inchinate Arhanghelui Rafael au o semnifictie complexa prin elementele ce ii sunt atribuite.

Cel mai des, apare reprezentat in haine de pelerin, tinand in mana un toiag ce are forma caduceului, ce are incolacit pe el un sarpe sau doi, depinde de cultura istorico-religioasa a fiecarui popor, dar pentru toate, acestui sarpe sau acestor serpi, i/le este/sunt atribuit/e rolul de a vindeca.

Imaginea caduceuluisimbol antic, atribuit initial zeului Hermes si mai apoi lui Esculap, fiul lui Apollo si al printesei Coronis, ce era cunoscut ca semizeul grec al medicinei, este „imprumutat” si in istoria religiilor si al medicinei, apropiindu-se ca simbolistica de varianta lui Esculap decat de cea a lui Hermes (zeul mesager , al calatorilor sau al jocurilor de noroc).

 

caduceu 1.jpg
Caduceul: varianta cu 2 serpi incolaciti si prezenta aripilor

In ceea ce priveste aparitia aripilor, gasim ori ipoteza reprezentarii Divinitatii sau ipoteza preluarii de la Hermes, zeul inaripat.

In cea de-a doua mana, Arh. Rafael, tine un vas cu apa sau un vas cu ulei si un clopot, dar si aici depinde bineinteles modul in care a fost vazut sau interpretat de-a lungul istoriei.

In fata lui, conform imaginilor, se poate observa o apa curgatoare din care salta un peste. (pestele reprezentare imprumutata din Cartea lui Tobias), iar degetul aratator ii este indreptat in sus, precizand prin acest gest, ca vindecarea vine de sus, din cer.

In anumite icoane, Sfantul este pictat ca tinandu-l de mana pe copilul Tobie, cel din urma tinand in mana pestele pescuit in raul Tigru.

Tot in iconografie, Rafael ne mai este prezentat tinand in mana o cadelnita sau un vas din alabastru, vas medical, sugerand semne ale tamaduirii oferite de catre Domnul, credinciosilor. De asemenea, uneori il putem regasi si tinand o ramura in mana ce semnifica tot vindecarea.

Mentiuni referitoare la Arhanghelul Rafael:

Cele mai multe mentiuni despre acest arhanghel, le gasim in Cartea lui Tobit, scrisa la inceput de secol II i.Hr., carte canonica din Vechiul Testament al Biblie.

El insusi, se autodescrie in aceasta „carte”, ca fiind servitor in fata Gloriei Domnului Dumnezeu: “Eu sunt Rafael, unul dintre cei șapte îngeri care se păstrează în fața Gloriei lui Dumnezeu.” (Tobias, 12, 15) sau  „Eu sunt îngerul Rafael, unul dintre îngerii care stau în faţa tronului lui Dumnezeu” .

cartea lui tobit
Cartea lui Tobit

Sa nu uitam ca Sfantul Rafael, alaturi de Sfantul Mihail, este Serafim Sef al virtutilor si unul dintre conducatorii ingerilor, si anume al ingerilor pazitori si al ingerilor specializati in vindecari.

„Cartea lui Tobit” ni-l prezinta ca ghid si protector al copilului Tobie, fiul lui Tobit, in drumul ce il are de parcurs spre Rages, în ţara Medeelor, pentru a colecta o datorie a tatălui său.

In poveste, arhanghelul are infatisarea unui tanar barbat ce poarta numele de Azarias. 

Inclusiv numele „Azarias” are intelesul de „Dumnezeu salveaza”.

Exista teorii care afirma ca aceasta veche carte, „Cartea lui Tobit” este cea in urma caruia se vor pune bazele angelologiei. Tot de aici, s-a emis si ipoteza „ingerului pazitor” , Rafael fiind de multe ori confundat cu Ingerul pazitor sau a fost considerat arhetipul ingerului pazitor.

Si „Cartea lui Enoh”il aminteste pe Arh. Rafael:

 • in capitolul 10, unde Rafael primeste ordin de la Domnul Dumnezu de a-l duce pe demonul Azazel in desert si de a-l surghiunui in acel loc ca sanctiune pentru razvratirea lui;
 • in capitolul 40, unde lui Enoh i se infatiseaza 4 ingeri mareti, cel de-al doilea fiind Rafael ce se ocupa cu ranile si bolile oamenilor

Din „Testamentul lui Solomon”, aflam cum in urma rugaciunii catre Dumnezeu, inaltata de acest rege, ii va fi trimis un inel magic prin Arhanghelul Rafael. Inelul, ce avea inscris „steaua in sase colturi” sau „steaua lui David”, il va ajuta pe Solomon sa ridice un templu cu ajutorul diavolilor subjugati de catre puterea inelului.

Ii putem solicita ajutorul Arhanghelului Rafael, in urmatoarele situatii:

In primul rand, rolurile Sfantului Rafael sunt:

 • patron al calatorilor – rol primit in urma insotirii lui Tobias in drumetia lui
 • vindecator si aparator al energiilor la toate nivelele: anatomic, psihic si spiritual
 • sustinator si ghid al vindecatorilor sau al celor care doresc sa devina vindecatori
 • alungarea duhurilor malefice si purificarea spatiilor
 • indruma si ajuta cercetatorii sa descopere noi tratamente in domeniul sanatatii
 • protejeaza si le insufla scriitorilor inspiratia si de asemenea, ii ajuta sa se mentina lucizi si concentrati in ceea ce fac

Asadar, il putem invoca pe acest bun Arhanghel, atunci cand:

 • avem nevoie de energie fizica si de creativitate deoarece lui ii este asociat elementul Aerului
 • cand plecam in calatorii pentru a fi in siguranta atat noi cat si cei cu care suntem impreuna, dar si a bagajelor noastre
 • este de ajutor si celor care se angajeaza intr-o calatorie spirituala interioara, sustinandu-i si indreptandu-i in cautarea adevarului
 • prezenta lui reduce stresul si anxietatea, iar prezenta lui calmanta duce la vindecare pe cale naturala
 • reducerea si/sau inlaturarea poftelor si/sau a dependentelor
 • calauzire in clar viziune 
 • ajutor in vederea spirituala dar si in cea fizica
 • pe langa „darul” si puterea de a vindeca oamenii, poate vindeca, dar si a ajuta la regasirea animalelor pierdute
 • insanatosirea animalelor salbatice
 • vindecarea relatiilor fiind denumit si „sfantul cununiilor”
Deseori, Arh. Rafael „colaboreaza”:
 1. cu Arh. Mihail, pentru deblocarea bolnavilor de energiile joase receptionate de la alte persoane sau locuri si exorcizarea duhurilor malefice.
 2. cu Arh. Ariel pentru. a vindecarea animalelor.
 3. cu Arh. Samuel (Chamuel) pentru a imbunatati si insanatosi relatiile si de a vedea iubirea in fiecare situatie

Atunci cand ii solicitam ajutorul, trebuie sa ne concentram si sa dam dovada de atentie, urmand toate raspunsurile ce vor veni  prin calauzirea divina.

Sunt cazuri in care Rafael sa nu vina direct de a ne oferi vindecarea, insa ne poate ghida pasii catre un „ajutor omenesc” pentru a gasi tratamentul potrivit.

Exista insa si situatii in care el ne poate arata cauza suferintelor noastre, acestea fiind de fapt gandurile noastre, o somatizare a corpului fizic sau al psihicului, ce ajunge sa dezlantuie bolile noastre. Ca o metoda de insanatosire, este posibil sa primim o cerere din partea acestui Arhanghel, aceea de a lasa in grija lui toate resentimentele, emotiille negative, astfel incat sa ne eliberam trupul si mintea de aceste energii.

Momentele in care simtim ca nu primim nici un ajutor, oricat ne-am ruga si invoca prezenta lui, sunt acelea in care boala sau eventual deces fac parte din planul sau divin.

Il putem invoca si in numele altei persoane, dar nu va incalca niciodata Legea Gratiei si al liberului arbitru.

Final!

Ciudat este insa faptul, ca totusi, indiferent de caracteristicile atat de frumoase pe care le are Rafael, nu este la fel de cunoscut precum Arh. Mihail si Gabril. O explicatie ar fi poate, discretia de a interveni in vietile oamenilor a acestui sfant.

O noapte linistita tuturor, caci noaptea este deja la jumatate!

Cu drag,

L.

Copyright © 2018 Lelia Madalina Iancu

Toate drepturile rezervate https://laportileatlantidei.wordpress.com si  https://www.facebook.com/Domerys0411-871759763013499

Toate drepturile de reproducere, integral sau partial, prin orice mijloace, inclusiv stocarea neautorizata in sisteme de cautare sunt rezervate. Reproducerea se poate face doar cu acordul scris al autorului, cu exceptia unor scurte pasaje care pot constitui obiectul recenziilor si prezentarilor.

Reclame

4 comentarii

 1. La capitolul, Reprezentare și simbolism, mi-am adus aminte că imaginea caduceului cu doi șerpi încolăciți seamănă cu cele trei Nadi-uri (canale energetice: https://1.bp.blogspot.com/-oRcaD1zYRQw/WG1ASkq9ADI/AAAAAAAADpU/zoh_KbM-zSAdGDowqdYurod975ZOnflvwCLcB/s1600/Untitled.png ), prin care curge energia divină a vieții și conștiința și anume Sushumna, Ida și Pingala pornesc de la baza canalului central Sushumna, într-o mișcare de spirală, asemănătoare ADN-ului uman, intersectându-se în dreptul fiecarei chakre sau centru de forță principal și care în anumite condiții permit ascensiunea energiei Kundalini. Când Ida și Pingala sunt purificate și echilibrate apar semnele unor transformari sigure: corpul devine luminos si stralucitor.
  Ida și Pingala încep în creier, la nivelul adecvat al glandei hipofize. Ida are un efect pe partea dreaptă a creierului, în timp ce Pingala influențează emisfera stângă. Partea stângă a creierului permite gândirea rațională, abstractă și logică. Partea dreaptă se referă la emoții, sentimente precum intuiție și creativitate.
  Pentru a menține echilibrul Nadisurile se mișcă ca un șarpe dintr-o parte a corpului în alta. În punctele unde se intersectează acestea se întâlnesc, de asemenea, cu Nadisul central, Sushumna.
  Când cele trei Nadis principale se unesc, curge doar un singur flux de conștiință – energia spirituală a Sushumna Nadi. Energia curge, de asemenea, prin acest Nadi în meditație profundă, rugăciune.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.