2018 „invaluit”in Eclipse sau „cum Soarele si Luna au concurat pentru suprematie”

Buna din nou dragilor,

prin articolul de astazi voi interupe putin informatiile despre Arhangheli si voi aborda subiectul eclipselor. Insa, imediat ce voi fi dezbatut acest subiect, voi continua ce am inceput.

De ce?

Pentru ca:

 1. weekendul acesta (12-13 august 2018)  vom avea parte de ultima eclipsa din acest an, a 5 a la numar, fiind o eclipsa partiala de soare si doresc sa marchez acest eveniment;
 2. pentru ca mai mult ca niciodata, in cele aproape 8 luni scurse din 2018, m-am ghidat, inconstient, dupa aceste eclipse si parca mereu le-am asteptat  nerabdatoare. Sa fi fost de vina mediatizarea acestora sau faptul ca de la finalul anului trecut am inceput sa citesc si sa ascult despre minunata stiinta a astrologiei, nu as sti sa va spun…

Insa, s-o luam conform modelului didactic, pentru a ne familiriaza mai bine cu acest subiect, fenomen al naturii care a speriat si incitat deopotriva omenirea.

Termenul de Eclipsa provine din vechea greaca, εκλειψης ékleipsis, avand drept semnificatie disparitia sau abandonul. 

Reprezinta de asemenea, un eveniment astronomic ce are loc atunci cand un corp ceresc trece prin fata altui corp ceresc, fiind folosit cu precadere in descrierea eclipsei de Soare, atunci cand spectrul Lunii se proiecteaza pe suprafata Pamantului sau in descriere eclipsei de Luna, atunci cand cel de-al doilea Luminariu, intra in conul de umbra al Pamantului. Din pacate denumirea de „eclipsa solara” nu este corecta, cuvantul corect fiind cel de  ocultație.

In urma cu 100 milioane de ani, distanta dintre Terra si cele doua Luminarii nu era aceeasi, incat diametrele aparente ale celor doi astri sa fie aproximativ egale, Luna fiind la o distanta mai apropiata de Pamant.

Impactul Eclipselor asupra oamenilor din vechime

Dintodeauna, eclipsele au fost privite ca parte a existentei umane, precum niste semne prevestitoare ale viitorului, fenomenul lor fiind „amestecat” de catre oameni cu astronomia, istoria, astrologia si mitul…

Putem enumera cateva exemple:

 • babilonienii, in urma cu peste 2000 de ani, au reusit sa calculeze si sa afle ca exista 38 de eclipse posibile pe o perioada de 223 de luni, adica in circa 18 ani
 • perioada de 223 de luni este denumita acum de catre astronomie, ciclu Saros, iar Seria Saros defineste o serie de eclipse separate de un ciclu Saros
 • conform superstitiilor antice se credea ca atunci cand Soarele era asaltat de catre fortele malefice mitologice, se producea eclipsa
 • anticii egipteni considerau o eclipsa de Soare, efectul bataliei dintre zeul Soarelui – Ra si zeul Sarpe – Apophis
 • in schimb, indienii erau speriati cand Soarele era acoperit de Luna, avand credinta ca aerul devine vatamator, dar au gasit un remediu, ceea ce noi am numi azi „efect placebo”, tinand timp de jumatate de zi post negru, in care opreau orice activitate periculoasa, dedicandu-se doar rugaciunilor
 • o credinta asemenatoare a „otravirii”o intalnim si la japonezi, ei acoperind fantanile incercand sa le protejeze de otrava ce putea veni din cerul intunecat, in timpul unei eclipse de Soare
 • si stramosii nostri aveau credinta ca „intunecimile”sau eclipsele de Soare, au de fapt loc din cauza pacatelor lor sau a varcolacilor (fiinte magice)
 • in Tahiti, insa, fenomenul eclipselor este interpretat cu romantism, fiind considerate momente in care Soarele (Padi) face dragoste cu luna (Amarok)

2018 – Anul marcat de Eclipse, de 3 comete dar si de alte fenomene astronomice mai putin amintite

In cursul acestui an am fost „asaltati” pana in acest moment de 4 eclipse, ultima fiind la finalul acestei saptamani, 12-13 august. Putem afirma ca a fost intr-adevar un an in care „spectacolul cosmic” si-a aratat splendoarea si maretia.

Cele 4 eclipse de pana acum, au fost:

Conformastrobarlad.wordpress.com, celelalte fenomene vizibile ale acestui an, sunt:

 • 3- 4 ianuarie – Maximul curentului de meteori Quadrantide;
 • 20 martie – Echinocţiul de primăvară;
 • 22 – 23 aprilie – Maximul curentului de meteori Liride;
 • 6-7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaride;
 • 9 mai – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
 • 21 iunie – Solstiţiul de vară;
 • 27 iunie – Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
 • 27 iulie – Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
 • 28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaride;
 • 12 – 13 august – Maximul curentului de meteori Perseide;
 • 17 august –  Planeta Venus la elongaţie estică maximă (vizibil pe cerul de seară);
 • 7 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
 • 23 septembrie – Echinocţiul de toamnă;
 • 21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionide;
 • 23 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
 • 17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonide;
 • 13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide;
 • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Ce resimtim in timpul Eclipselor solare si lunare?

a. Eclipsele solare

Atunci cand are loc o eclipsa de Soare, de fapt Luna se interpune direct intre Soare si Pamant, adica o conjuctie intre cele doua Luminarii. In timpul acestei interpuneri, Luna de fapt „blocheaza” Soarele, lumina si energia fiind „oprite”.

O eclipsa solara ne poate impulsiona sa reconsideram optiunile pe care nu le-am avea in vedere altfel. De altfel o astfel de eclipsa, din punct de vedere astrologic, aduce si o lipsa de sentimente sau o anumita raceala, deoarece Soarele fiind „blocat”se inregistreaza o intrerupere de energie cosmica.

b. Eclipsele lunare

In timpul unei eclipse lunare, intre cele doua Luminarii se gaseste Pamantul, fenomen cunoscut sub termenul de opozitie.

Pe durata unui astfel de eveniment, se poate observa umbra Terrei cum transforma nuantele luminoase maro, rosii si gri ale Lunii. De aceea astrologii considera ca eclipsele Selenei ne ofera o perspectiva asupra „Umbrei sinelui”.

Descoperirile despre noi insine si despre ceilalti, pe care le putem face in momentul unei eclipse lunare pot fi uneori socante si de necrezut, pentru ca la final sunt oameni si supusi greselii. Insa, tot acest fenomen, ofera sansa si ocazia de a ne apropia si de a gasi o solutie in vederea dezvoltarii noastre.

Atunci cand vom invata sa acceptam atat binele cat si raul, aceste eclipse selene pot deveni clipe minunate.

Perspective viitoare din punct de vedere astronomic

Cand am ales titlul pentru acest articol, nu citisem inca si o anticipare astronomica despre ce va avea loc intre cele doua luminarii si planeta noastra, Pamant.

Potrivit estimarilor, din cauza faptului ca orbita Lunii se distanteaza de Terra cu circa 3,8 cm in fiecare an, in 600.000.000 de ani, departarea dintre Pamant si Luna se va mari cu 23.500 km, ceea ce inseamna ca Luna nu va mai putea acoperi in intregime Soarele.

O problema ce a inceput deja sa fie expusa este aceea a cresterii in marime a Soarelui, in timpul secvenței principale, datorita extinderii puterii sale, lucru ce va opri Luna sa mai declanjeze o eclipsa totala.

Daca este sa luam in calcul masuratorile astronomice, se pare ca ultima eclipsa totala de Soare pe Terra va avea loc in mai putin de 600 milioane de ani…

Asadar…cine care dintre Luminarii va invinge intr-un final lupta pentru suprematie?

Final!

Inainte de a adauga punctul de final articolului, mi-ar face placere sa impartasiti cu mine daca eclipsele v-au afectat sau nu.

O seara linistita,

Cu drag,

L.

Copyright © 2018 Lelia Madalina Iancu

Toate drepturile rezervate https://laportileatlantidei.wordpress.com si  https://www.facebook.com/Domerys0411-871759763013499

Toate drepturile de reproducere, integral sau partial, prin orice mijloace, inclusiv stocarea neautorizata in sisteme de cautare sunt rezervate. Reproducerea se poate face doar cu acordul scris al autorului, cu exceptia unor scurte pasaje care pot constitui obiectul recenziilor si prezentarilor.

Reclame

3 comentarii

  • Mulțumesc din suflet pentru apreciere! Consider ca lucrurile nu trebuie făcute superficial, așadar încerc sa ma informez cât pot de bine înainte de a scrie ceva! Oricum blogul nu este făcut pentru un câștig financiar, ci doar ca imi place sa scriu și sa citesc și pana in acest moment, “am chinuit” multe caiete cu ideile mele :). Va mulțumesc încă odată și va doresc o seara liniștita! Lelia

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.